Specials 2 – Guitar Power

Guitar Power - Improvisatie: een onontbeerlijke tool voor iedereen!

Info Guitar Power - De Zen en Onzin van Improvisatie

23154732_935405419945358_6826357665210847300_o

GUITARPOWER is de voorloper van GUITAR GYM.
Van 2016 tot 2020 gaven Jan & Digmon maandelijks workshops voor iedereen die meer over improvisatie wilde weten. Dit met de ondertitel: "DE ZEN EN ONZIN VAN IMPROVISATIE".

"De gitaar is het meest flexibele, toegankelijke en populaire instrument in de muziek. Of je nu metal wilt spelen, jazz, pop, country of blues… alles kun je met je gitaar spelen.

Tijdens deze serie maandelijkse lessen vertellen ze je alles wat je moet weten over improvisatie, ritme, grooves, ritmische onafhankelijkheid, akkoorden, solo’s, techniek en over je luister en speeloor.

EEN MUST VOOR IEDERE GITAARLIEFHEBBER!"

De Zen en Onzin

O.l.v. Jan Kuiper & Digmon Roovers kun je op een voor iedereen toegankelijke manier zelf leren hoe improvisatie werkt, hoe je het kunt studeren, hoe je je linker en rechterhelft met elkaar kunt verbinden in het RHYTHM LAB maar vooral!! Hoe ontzettend leuk het is om te kunnen improviseren.

Je leert spelenderwijs verschillende basisvaardigheden om met jouw eigen instrument in iedere willekeurige bezetting met je medemusici te spelen in iedere denkbare stijl. En! misschien het aller-leukste! Of je nu al heel goed kunt spelen of je bent net een paar weken bezig … IEDEREEN! Kan meedoen! We spelen geen ingewikkeld jazz-standards, of moeilijke fusion ritmes. We laten je spelenderwijs kennismaken met de drie basisonderdelen van muziek: ritme, melodie en harmonie terwijl we ontspannen met elkaar aan het improviseren zijn.

Hoe werkt improvisatie?

Tijdens de workshop leer je op een toegankelijke manier hoe improvisatie werkt, hoe je het kunt leren, hoe je je linker- en rechterhersenhelft met elkaar kunt verbinden, maar vooral hoe ontzettend leuk het is om te kunnen improviseren. Leer alles over improvisatie onder leiding van Jan Kuiper & Digmon Roovers.

“Je leert spelenderwijs verschillende basisvaardigheden om met jouw eigen instrument in iedere willekeurige bezetting met je medemusici te spelen in iedere denkbare stijl. En, misschien het allerleukste: of je nu al heel goed kunt spelen of net een paar weken bezig bent… iedereen kan meedoen!”

Ontstaan van De Zen en Onzin van improvisatie

Het idee voor de workshop is ontstaan uit Guitar Power, een serie improvisatielessen met special guests als Harry Sacksioni, Eddy Zoëy, Peter van Elswijk, Dominggus Pfaff en Zoumana Diarra. Bij De zen en onzin van improvisatie staat wederom de gitaar centraal, maar kunnen alle instrumenten meedoen. Tijdens de workshop maak je kennis met een van de drie basisonderdelen van muziek; ritme, melodie en harmonie.
De zen en onzin van improvisatie is toegankelijk voor alle leeftijden en elk niveau.

Ervaringen van Karen

"Omdat ik de overige workshops van Guitar Power altijd zeer inspirerend vond (over verschillende speelstijlen), besloot ik de Guitar Power workshop serie "Zen en de onzin van improviseren" een kans te geven. Ik had niet de wens om te leren soleren, noch het vertrouwen dat ik dat ooit zou kunnen leren, maar ik was wel nieuwsgierig naar wat de mensen motiveert te improviseren en wat hun tips en tricks zijn en daaraan te snuffelen.

Bijna gegeneerd zat ik de eerste keren in de speelkring aan het eind om samen te spelen en te improviseren: al die mensen die elk op hun eigen instrument helemaal opbloeiden bij rondjes vrije improvisatie en ik totaal clueless en verlamd van speelangst. Maar de rest van elke workshop was zo toegankelijk en leuk en leerzaam dat ik ondanks dat rondje wel bleef komen.

We oefenden met onafhankelijkheid van de linker- en rechter hersenhelft waardoor het makkelijker werd te luisteren en te spelen en iets anders te spelen dan de rest, we kregen spelenderwijs horizontaal en verticaal toonladders aangereikt en voor de meer gevorderden waren er interessante schema's, iconische riffjes en spannende vingerzettingen - ieder deed mee op zijn eigen niveau. Zo gebeurde het dat Jan en Digmon stap voor stap ook mij voldoende handvatten wist aan te reiken om te leren improviseren. Na een les of 4 kwam zelfs ik in de flow om iets te proberen bij de afsluitende speelkring. Steeds meer kon ik gaan genieten van "fouten maken" - wat in feite al improviseren is - en de controle loslaten om te zien waar het naar zou klinken.

Het fijnste vind ik te merken dat het geen incidentele ervaringen tijdens de workshops blijft - de vrijheid om te genieten van het afwijken van de standaard werkt door in mijn gitaarlessen en zelfs in andere aspecten van mijn leven. Ik kan het iedereen aanbevelen!"

-Karen Mulders-

Online lessen

Workshop Guitar Power - Blues Licks

Workshop Guitar Power - Aint no Sunshine

Guitar Power - Workshop Moonflower en meer - Dmi penta

Guitar Power - Workshop Samuel - Gmajeur

Guitar Power - Workshop Gmi penta
Special Guest: Dominggus Pfaff

Guitarpower - Workshop Ami-Emi-F-G
Special Guest: Dominggus Pfaff

Workshop Guitar Power - bij Peter van Elswijk, Naaldwijk

Workshop Guitar Power - Eddy Zoey

Een workshop-middag met Eddy Zoëy, Paulus Schäfer, Jan Kuiper & Digmon Roovers.

Guitar Power Retreat - Saaxumhuizen

Een driedaagse gitaar-retreat met gastlessen van Paulus Schäfer en Peter van Elswijk.

Guitar Power - Zen en Onzin van Improvisatie

Een impressie van de workshopreeks: Zen en Onzin van Impro.

Impressie Workshop Gypsy Jazz - Paulus Schäfer

Guitarist, composer and teacher.

Paulus Schäfer is een van de meest getalenteerde Gypsy Jazz gitaristen van Nederland. Altijd blijft hij op zoek naar een nieuw moderner geluid. Niet alleen om zijn eigen horizon te verbreden, maar ook voor een meer representatief Gipsy Jazz geluid voor de 21e eeuw.

http://www.paulusschafer.com/