Specials 1 – Guests

Specials - Guests

Hier vind je Lessen, Workshops en Masterclasses van onze collega’s en gastdocenten.

Info Guests

Bij deze GUEST page laten we onze collega gitaristen aan het woord. Zij vertellen ieder op hun eigen specifieke manier hun waarheid is over gitaar spelen. Kijk vooral wat bij ieder van hen, hun persoonlijke boodschap is voor jou. Want dat is het belangrijkste als je naar een andere musicus luistert.
Wat betekent zijn muziek voor jou, wat vertelt hij jouw hart met zijn solo, slagje, bijzonder akkoord, ingewikkelde lick, zeer simpele lick, zijn geluid, zijn houding kortom met zijn waarheid.
Eén klein dingetje kan al voldoende zijn om jezelf weer verder te brengen op jouw persoonlijke muzikale reis. Dat is alles. Meer heb je niet nodig.

Enjoy Login !!!

headerfoto-5gg

Wat de meeste Five Great Guitars fans waarschijnlijk niet weten is dat Digmon en ik elkaar al veel langer kennen dan de 20 jaar waarin we met de Five GG on tour waren.

Dig was namelijk ook mijn leerling op de afdeling Lichte Muziek van het Conservatorium in Groningen. Het was een fijne en zeer inspirerende tijd voor ons beiden. Sommige lessen speelden we namelijk niet of nauwelijks en soms ook helemaal niet. We spraken over de meest far out onderwerpen. Wat is muziek? Kun je nadenken terwijl je een solo speelt? Wat hebben muziek en jouw leven met elkaar te maken? etc. Uiteindelijk vonden we elkaar vooral in onze liefde voor het Boeddhisme, waarbij Dig zich het meest interesseerde voor de Tibetaanse variant en ik vooral via de Yoga en Mediatie de Indiase vorm en de Japanse (Zen) van het Boeddhisme.

Wat ik vooral leerde is dat je iemand het meeste leert als je geen enkele moeite doet om iemand iets te leren. Anders gezegd:  “de leerling leert zichzelf”. De leraar is slechts een wijzende vinger. Leren moet in feite moeiteloos gaan. In het ZEN Boeddhisme kennen we hiervoor de term Wu Wei.

 

Mijn vaste opmerking bij de lessen aan Dig was eigenlijk heel simpel: “Doe het nou eens anders….” Waarbij ik Dig uitdaagde om bij steeds weer iets nieuws toe te voegen aan zijn solo of begeleiding. We noemen dat ook wel improviseren! 😉)

Digmon: “In mijn 3e jaar op het conservatorium gingen we fuseren met Leeuwarden. De afspraak was dat het Van Hall-instituut Milieukunde (waar ik een jaar les heb gevolgd, ik zou aanvankelijk milieukundig ingenieur worden), naar Leeuwarden zou verhuizen en het conservatorium naar Groningen… Fantastisch… wij, de Lichte Muziek afdeling kregen een eigen gebouw…
Toen werd het pas echt leuk 🙂
We moesten van gitaardocent wisselen, een idee van Jan Kuiper. Een schot in de roos. Ik wilde niet meer teug naar mijn oude docent. Jan liet mij mijn eigen ding ontdekken… Dat werd uiteindelijk bas spelen op een steel string gitaar… Jawel!... De gitaarbas!
En dan word je in 2002 gevraagd om met je docent een tournee te doen… Helemaal uit de hand gelopen… en zo spelen we al meer dan 20 jaar samen, en nog steeds (af en toe) mijn docent, maar vooral mijn goede vriend!”

Wu Wei

Wu Wei is een grondstelling in het taoïsme dat een begrip inhoudt van weten wanneer wel te handelen (i.a.w. actief op te treden) en wanneer niet te handelen. De letterlijke betekenis van Wu Wei luidt: "niet handelen tegen de aard der dingen in". Een onderdeel van het paradoxale begrip Wu Wei, komt als volgt tot uitdrukking: "handelen door niet te handelen".

Wu Wei wordt in het Taoïsme vaak geassocieerd met water en de wijze waarop water zich gedraagt. Ofschoon water vloeit en geen weerstand biedt heeft het toch in zich graniet te eroderen. Water heeft geen vaste vorm zoals een steen of stuk hout, het stroomt overal en kan de kleinste ruimtes vullen. Het lijkt of water niets doet en toch doet het iets. Het gaat er om je niet tegen een stroom te verzetten, te kiezen uit de vele richtingen waarin de stroom vloeit en de gevolgen te accepteren.

Het taoïsme is niet een filosofie van niets doen, maar wel van deelnemen aan het leven, de natuur. Het gaat om (geconcentreerd zijn op) de goede weg (Tao). "Wu Wei" als onderdeel van het dagelijks leven, en de uitvoerbaarheid van "wei wu wei" zijn essentiële onderdelen van de Chinese filosofie, en vooral het Taoïsme. Het uiteindelijke doel van "wu wei" is het streven naar een evenwichtige situatie en zodoende, zacht en onmerkbaar, in harmonie te geraken met het zelf, anderen, en de omgeving.

Wat de leraar dus vooral moet doen is richting geven zonder echt daadwerkelijk druk uit te oefenen. Wat hij dus vooral niet moet doen is om te zeggen hoe de leerling het moet doen. Hij moet juist ruimte geven aan de leerling om dat zelf uit te vinden en te bepalen.

Afbeelding1
Afbeelding2

Workshop Guitar Power Harry Sacksioni

Guitar Power is de voorloper van de Guitar Gym; een project waarin Jan en Digmon vertellen over improvisatie, ritme, grooves, ritmische onafhankelijkheid, akkoorden, solo’s, techniek en over je luister en speeloor.
Enkele gastdocenten gaven destijds een masterclass, waaronder Harry Sacksioni.

--> Meer over Guitar Power

Hier vind je een Powerpoint om het verhaal van Harry in te leiden.

Meer Lessen, Workshops en Masterclasses volgen!