Intake

Welkom!

Van harte welkom in de Guitar Gym!!

Kijk gerust rond en check op deze pagina alle nieuwtjes en updates. We hebben onze GUITAR GYM zo simpel en toegankelijk mogelijk voor jou gemaakt.

Er zijn drie basis onderdelen: ROOMS, SKILLS en SPECIALS die ieder weer verdeeld zijn in 5 verschillende onderdelen.
In totaal 15 combinaties van lesmateriaal waarin jij absoluut alles kunt vinden wat het beste past bij jouw persoonlijke wensen, verlangens en niveau.

Neem dus meteen een kijkje in onze GUITAR GYM  en je zult zonder enige moeite precies datgene vinden wat jij heel graag wilt leren en ontdekken.

Wij, Jan en Digmon wensen je veel plezier!

Waarom de GUITAR GYM.

Elk nadeel heb se voordeel  - Johan Cruijff

We reden in maart 2020 samen naar het tweede concert van de Five Great Guitars LEGENDS tournee naar een uitverkocht theater in Noordwijk. Bijna alle dertig concerten waren uitverkocht. We hadden een prachtige line up met: Harry Sacksioni, Marcel de Groot, Zou, Digmon en Jan. Op de radio luisterden we naar een ingelaste persconferentie van het Kabinet Rutte. De strekking van het bericht was duidelijk. Tot nader orde ging heel Nederland vanwege het oprukkende Coronavirus in een zogenaamde intelligente Lockdown. Dus ook alle theaters en cultuurpodia. Ennnnn…… weg was onze tournee. De volgende dag belde ons impresariaat. Ze gingen de rest van de tour VERPLAATSEN naar de maanden mei en juni van 2020. Zolang zou zo’n Lockdown toch wel niet duren. The rest is history...

Plotseling zaten we thuis met zeeën van tijd. In die periode is het idee van de GUITAR GYM ontstaan. Waarom zouden we onze gezamenlijke kennis van improvisatie, gitaarspelen en muziek maken niet delen met onze vele fans die we de afgelopen twintig jaar in de theaters hebben ontmoet. Gaandeweg werden we steeds enthousiaster. Een gitaar improvisatiemethode analoog aan een echte sportschool. Met aandacht voor spiritualiteit, een totaal nieuwe benadering van improvisatie, veel humor en veel, heel veel achtergrond informatie.

We nodigen je uit om kennis te maken met onze manier van muziek maken en een totaal andere revolutionaire benadering van het fenomeen improvisatie. Improviseren doen we namelijk allemaal. Iedere minuut, iedere dag, voortdurend, ons hele leven. Het is een flexibele manier om onze gedachten, emoties en onze persoonlijkheid op een spontane manier tot uitdrukking te brengen. Muziek maken en spelen met anderen is zeer geschikt om onze “improvisatiespieren” te trainen en te ontwikkelen. Je zult merken dat je na een paar lessen op een andere manier tegen muziek maken en spelen aankijkt. Maar nog veel belangrijker, op een heel subtiele manier verandert ook jouw gedrag en jouw manier van leven.

Improvisatie heeft eigenlijk niet zo veel maken met wat je speelt. Het gaat er juist veel meer om hoe en waarom je iets speelt. Het is een mindset, een “way of life”. Het is een andere manier van muziek maken. Het is meer ”spelen” met muziek. Het is hoe jij leeft, ademt, lacht, huilt, verandert, vrijheid neemt en geeft. Wie jij werkelijk bent uitgedrukt in klank en ritme.

De beste manier om naast een bijzondere musicus ook een bijzonder mens te worden!

Improvisatie, de basis van de GUITAR GYM.

Improvisatie heeft eigenlijk niet zo veel maken met wat je speelt. Het gaat er veel meer om hoe en waarom je iets speelt. Het is een mindset, een “way of life”. Het is een andere manier van muziek maken. Het is meer ”spelen” met muziek. Het is hoe jij leeft, ademt, lacht, huilt, verandert, vrijheid neemt en geeft. Wie jij werkelijk bent uitgedrukt in klank en ritme.

De GUITAR GYM leert je op allerlei manieren en niveaus hoe je kunt gitaarspelen. Echter! Waar de GUITAR GYM vooral over gaat is IMPROVISATIE. En dat gaat veel verder dan alleen maar de technische kant van muziek. Daarom bieden wij ook hier informatie over bijv. meditatie, yoga, boeddhisme, spiritualiteit en vooral improvisatie. Kortom een totaal andere manier van omgaan met wat muziek eigenlijk is. We laten daarom ook veel collega musici en gitaristen aan het woord die allemaal vertellen wat voor hun de diepere betekenis is van improvisatie, muziek maken, muziek als verlengstuk van wie jij bent, hoe jij leeft en ademt enz...

Onze Uitgangspunten

Iedereen is als ieder ander

Een goede basis is het vertrekpunt. Of je nu een beginner bent of vergevorderd, kind of volwassen;
We vinden het belangrijk dat je weet waar je het over hebt. “Weet wat je speelt!”

Iedereen is ten dele als ieder ander

Door de jaren heen heben we een goede algemene leergang voor elk niveau ontwikkeld.
De één wil graag liedjes leren begeleiden, de ander wil graag leren soleren, een bepaalde stijl leren spelen,
theoretisch meer onderbouwd willen zijn, noten leren lezen, componeren, samenspelen..... of alles...

Iedereen is als niemand anders

Iedereen heeft zijn eigen identiteit. Iedereen is verschillend.
Iedereen heeft zijn eigen smaak van muziek, eigen stijl, manier van spelen, praten, kijken, bewegen, luisteren
Dat maakt iedereen uniek.

  • Veilig missers kunnen maken, is een voorwaarde voor elk creatief proces.
  • Leg de lat niet te hoog.... Anders ga je er aan onderdoor.
  • Je maakt nooit fouten. Je krijgt hooguit niet de resultaten die je wenst.

Hoe werkt het?

De Guitar Gym is opgedeeld in 3 onderdelen: Rooms, Skills & Specials

Rooms

"Start by doing what's necessary; then do what's possible; and suddenly you are doing the impossible" - Franciscus van Assisi

Het kloppende hart van de GUITAR GYM zijn de 5 ROOMS.
De INTAKE biedt je de mogelijk om je eigen leerroute te kiezen.
De WARMING UP is bedoeld om je linker en rechterhand te trainen.
In de WORK OUT kun je iedere denkbare stijl of techniek vinden Vast onderdeel van iedere les zijn de TALK, DEMO, HARMONIC, MELODIC, RHYTHM & IMPRO GYM.
In de COOLING DOWN belichten we de spirituele kant van muziek, meditatie en improvisatie.
De CHILL & RELAX Room is om te ontspannen na het studeren en oefenen

Skills

“Practise what you have to, but play what you love” - Larry Carlton

 

Muziek maken, dus ook gitaarspelen, betekent veel oefenen. Maar wat moet je precies oefenen? Onze vele SKILLS wijzen je de weg. We gebruiken 5 overzichtelijk thema’s waar je heel snel en heel eenvoudig je muzikale spieren kunt trainen en verbeteren.
PLAY ALONG voor het samenspelen.
SCALES & CHORDS voor toonladders en akkoorden.
In de FINGERSTYLE leer je alles over de gitaar als solo instrument.
THEORY helpt je het grotere geheel te zien.
De SKILLS zijn een zeer bruikbare aanvulling en uitbreiding op de verschillende ROOMS.

Specials

"The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart" - Helen Keller

Bij de SPECIALS nodigen we onze collega gitaristen uit. Hier vind je ook een serie GUITAR POWER workshops allemaal gebouwd rond één specifiek thema. Heb je vragen, wil je Personal Coaching, of een individuele les, alles is mogelijk bij de Q&A afdeling. We organiseren geregeld Life ZOOM sessies voor alle GUITAR GYM Members. Hiermee bouwen we onze eigen GUITAR GYM Community. We gaan natuurlijk ook “real life” Specials organiseren. Denk aan een GUITAR GYM zomerweekend op Ameland, een exclusieve GUITAR GYM gitaarweek in Griekenland, speciale Five Great Guitars themadagen en nog veel meer…!

Roadmap - Routes

Je kan verschillende routes volgen.

Wil je bijvoorbeeld meer over akkoorden weten, volg dan de Hamonic Gym in de Workouts
Wil je meer weten over melodie, volg dan de Melodic Gym in de Workouts.
Wil je ritmisch sterker worden, volg dan de Rhythm Gym.
Of wil je meer weten over improviseren, volg dan de Impro Gym in de Workouts..

Hieronder voorbeelden van routes die je kan volgen.

Route 1

Route volgt!

Route 2

Route volgt!