Info

GUITAR GYM is de nieuwe super toegankelijke internet gitaarschool  van de Five Great Guitars. Topgitaristen Jan Kuiper & Digmon Roovers bieden op een eenvoudig manier, met veel humor! een groot scala aan mogelijkheden om spelenderwijs, alle facetten van het gitaarspelen onder de knie te krijgen.

Instructie lessen in de vorm van RHYTHM-, MELODIC- en HARMONIC GYMs. TALKS en DEMO GYMs met uitgebreide achtergrond informatie. Improvisatie technieken uit iedere denkbare muziekstijl in de IMPRO GYM. Fingerstyle en solo gitaar spelen. One Minute Guitar Tip lessen, Live Mee Speel sessies, gitaar Work Out lessen EN VEEL MEER.

Of je nog maar drie weken, drie maanden, drie jaar of 30 jaar speelt, Kom kijken! en overtuig jezelf! Er valt altijd iets te leren en te genieten in de GUITAR GYM!

 

"Start by doing what's necessary; then do what's possible; and suddenly you are doing the impossible." - Franciscus van Assisi

Practise what you have to, but play what you love.” - Larry Carlton

"The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart." - Helen Keller

Waarom de GUITAR GYM.

Improvisatie, de basis van de GUITAR GYM.

Improvisatie heeft eigenlijk niet zo veel maken met wat je speelt. Het gaat er veel meer om hoe en waarom je iets speelt. Het is een mindset, een “way of life”. Het is een andere manier van muziek maken. Het is meer ”spelen” met muziek. Het is hoe jij leeft, ademt, lacht, huilt, verandert, vrijheid neemt en geeft. Wie jij werkelijk bent uitgedrukt in klank en ritme.

De GUITAR GYM leert je op allerlei manieren en niveaus hoe je kunt gitaarspelen. Echter! Waar de GUITAR GYM vooral over gaat is IMPROVISATIE. En dat gaat veel verder dan alleen maar de technische kant van muziek. Daarom bieden wij ook hier informatie over bijv. meditatie, yoga, boeddhisme, spiritualiteit en vooral improvisatie. Kortom een totaal andere manier van omgaan met wat muziek eigenlijk is. We laten daarom ook veel collega musici en gitaristen aan het woord die allemaal vertellen wat voor hun de diepere betekenis is van improvisatie, muziek maken, muziek als verlengstuk van wie jij bent, hoe jij leeft en ademt enz...

Welkom in de GUITAR GYM!
De beste manier om naast een bijzondere gitarist ook een bijzonder mens te worden!

Elk nadeel heb se voordeel  - Johan Cruijff

We reden in maart 2020 samen naar het tweede concert van de Five Great Guitars LEGENDS tournee naar een uitverkocht theater in Noordwijk. Bijna alle dertig concerten waren uitverkocht. We hadden een prachtige line up met: Harry Sacksioni, Marcel de Groot, Zou, Digmon en Jan. Op de radio luisterden we naar een ingelaste persconferentie van het Kabinet Rutte. De strekking van het bericht was duidelijk. Tot nader orde ging heel Nederland vanwege het oprukkende Coronavirus in een zogenaamde intelligente Lockdown. Dus ook alle theaters en cultuurpodia. Ennnnn…… weg was onze tournee. De volgende dag belde ons impresariaat. Ze gingen de rest van de tour VERPLAATSEN naar de maanden mei en juni van 2020. Zolang zou zo’n Lockdown toch wel niet duren. The rest is history. We zijn ondertussen twee jaar verder. En heel voorzichtig mogen de theaters weer een heel, heel klein beetje open.

Plotseling zaten we thuis met zeeën van tijd. In die periode is het idee van de GUITAR GYM ontstaan. Waarom zouden we onze gezamenlijke kennis van improvisatie, gitaarspelen en muziek maken niet delen met onze vele fans die we de afgelopen twintig jaar in de theaters hebben ontmoet. Gaandeweg werden we steeds enthousiaster. Een gitaar improvisatiemethode analoog aan een echte sportschool. Met aandacht voor spiritualiteit, een totaal nieuwe benadering van improvisatie, veel humor en veel, heel veel achtergrond informatie.

Na twee jaar is de GUITAR GYM nu helemaal klaar!

We nodigen je uit om kennis te maken met onze manier van muziek maken en een totaal andere revolutionaire benadering van het fenomeen improvisatie. Improviseren doen we namelijk allemaal. Iedere minuut, iedere dag, voortdurend, ons hele leven. Het is een flexibele manier om onze gedachten, emoties en onze persoonlijkheid op een spontane manier tot uitdrukking te brengen. Muziek maken en spelen met anderen is zeer geschikt om onze “improvisatiespieren” te trainen en te ontwikkelen. Je zult merken dat je na een paar lessen op een andere manier tegen muziek maken en spelen aankijkt. Maar nog veel belangrijker, op een heel subtiele manier verandert ook jouw gedrag en jouw manier van leven.

Improvisatie heeft eigenlijk niet zo veel maken met wat je speelt. Het gaat er juist veel meer om hoe en waarom je iets speelt. Het is een mindset, een “way of life”. Het is een andere manier van muziek maken. Het is meer ”spelen” met muziek. Het is hoe jij leeft, ademt, lacht, huilt, verandert, vrijheid neemt en geeft. Wie jij werkelijk bent uitgedrukt in klank en ritme.

De beste manier om naast een bijzondere musicus ook een bijzonder mens te worden!

Onze Uitgangspunten

Iedereen is als ieder ander

Een goede basis is het vertrekpunt. Of je nu een beginner bent of vergevorderd, kind of volwassen;
We vinden het belangrijk dat je weet waar je het over hebt. “Weet wat je speelt!”

Iedereen is ten dele als ieder ander

Door de jaren heen heben we een goede algemene leergang voor elk niveau ontwikkeld.
De één wil graag liedjes leren begeleiden, de ander wil graag leren soleren, een bepaalde stijl leren spelen,
theoretisch meer onderbouwd willen zijn, noten leren lezen, componeren, samenspelen..... of alles...

Iedereen is als niemand anders

Iedereen heeft zijn eigen identiteit. Iedereen is verschillend.
Iedereen heeft zijn eigen smaak van muziek, eigen stijl, manier van spelen, praten, kijken, bewegen, luisteren
Dat maakt iedereen uniek.

 • Veilig missers kunnen maken, is een voorwaarde voor elk creatief proces.
 • Leg de lat niet te hoog.... Anders ga je er aan onderdoor.
 • Je maakt nooit fouten. Je krijgt hooguit niet de resultaten die je wenst.

Heel veel plezier, Login!! Jan & Digmon

Hoe werkt het?

De Guitar Gym is opgedeeld in 3 onderdelen: Rooms, Skills & Specials

Rooms

"Start by doing what's necessary; then do what's possible; and suddenly you are doing the impossible" - Franciscus van Assisi

Het kloppende hart van de GUITAR GYM zijn de 5 ROOMS.
De INTAKE biedt je de mogelijk om je eigen leerroute te kiezen.
De WARMING UP is bedoeld om je linker en rechterhand te trainen.
In de WORK OUT kun je iedere denkbare stijl of techniek vinden Vast onderdeel van iedere les zijn de TALK, DEMO, HARMONIC, MELODIC, RHYTHM & IMPRO GYM.
In de COOLING DOWN belichten we de spirituele kant van muziek, meditatie en improvisatie.
De CHILL & RELAX Room is om te ontspannen na het studeren en oefenen

Skills

“Practise what you have to, but play what you love” - Larry Carlton

 

Muziek maken, dus ook gitaarspelen, betekent veel oefenen. Maar wat moet je precies oefenen? Onze vele SKILLS wijzen je de weg. We gebruiken 5 overzichtelijk thema’s waar je heel snel en heel eenvoudig je muzikale spieren kunt trainen en verbeteren.
PLAY ALONG voor het samenspelen.
SCALES & CHORDS voor toonladders en akkoorden.
In de FINGERSTYLE leer je alles over de gitaar als solo instrument.
THEORY helpt je het grotere geheel te zien.
De SKILLS zijn een zeer bruikbare aanvulling en uitbreiding op de verschillende ROOMS.

Specials

"The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart" - Helen Keller

Bij de SPECIALS nodigen we onze collega gitaristen uit. Hier vind je ook een serie GUITAR POWER workshops allemaal gebouwd rond één specifiek thema. Heb je vragen, wil je Personal Coaching, of een individuele les, alles is mogelijk bij de Q&A afdeling. We organiseren geregeld Life ZOOM sessies voor alle GUITAR GYM Members. Hiermee bouwen we onze eigen GUITAR GYM Community. We gaan natuurlijk ook “real life” Specials organiseren. Denk aan een GUITAR GYM zomerweekend op Ameland, een exclusieve GUITAR GYM gitaarweek in Griekenland, speciale Five Great Guitars themadagen en nog veel meer…!

Roadmap - Routes

Je kan verschillende routes volgen.

Wil je bijvoorbeeld meer over akkoorden weten, volg dan de Hamonic Gym in de Workouts
Wil je meer weten over melodie, volg dan de Melodic Gym in de Workouts.
Wil je ritmisch sterker worden, volg dan de Rhythm Gym.
Of wil je meer weten over improviseren, volg dan de Impro Gym in de Workouts..

Hieronder voorbeelden van routes die je kan volgen.

Route 1

Route volgt!

Route 2

Route volgt!

De Gitaar van Jan

Ik ben op mijn 15e begonnen met gitaarspelen, en nu, op mijn 64e  50 jaar later doe ik dat nog steeds. Altijd, iedere dag maar weer, vind ik weer een nieuw akkoord, een nieuw ritme, een andere manier om een melodie te spelen, een nieuw plectrum met weer een andere sound, een andere snaardikte, een betere AMP, een andere AMP, een nog weer betere AMP, gaat er weer eens een AMP kapot, een mooiere gitaar, een niet zo mooie gitaar die echter veel beter klinkt, een akkoorden schema wat ik echt niet kan spelen, een akkoorden schema wat ik wel kan spelen maar het staat in 7 kwartsmaat, speel ik op een bühne en mijn gitaargeluid is KUT, is mijn gitaargeluid helemaal te gek en klinkt de zaal alsof ze hem helemaal vol hebben gespoten met een combinatie van PUR schuim gemengd met watten, heb ik goed verdiend maar reteslecht gespeeld, heb ik te gek gespeeld en helemaal niks verdiend… sterker nog ik moest mijn eigen drankje zelfs nog betalen enz. enz……………..

Misschien kun jij als collega gitarist jezelf ook wel herkennen in het bovenstaande. Wij als gitaristen, moeten soms heel hard werken om mooie muziek uit ons instrument en onze soms zeer weerbarstige snaren te krijgen. En toch gaat het daarom!!!, mooie muziek. Muziek die je ontroert, muziek die swingt, muziek die grooved, gewoon alle muziek die je (soms heel diep…) raakt of kan, of zou moeten raken.

Ik heb gemerkt dat ik ieder keer weer met mijn gitaar in de hand ga zitten en altijd wel weer iets heb gevonden om te (be)studeren. Hieronder volgt een lijstje met tips op welke manier ik de afgelopen 50 jaar met de gitaar bezig ben.

!! Bedenk wel dat dit het gene is wat voor mij werkt. Wij gitaristen, wij mensen, zijn allemaal (heel) verschillend. De één houdt van Satriani, die ander van Sacksioni, de één van Death Metal de ander van Gypsy Jazz. Een ander houdt van Flamenco, Bossa Nova’s, Fingerpicking of Preston Reed “the King of Two hand tapping” weer een ander vind Dave Grohl helemaal te gek ( ik ook!!) weer een ander vindt Wes Montgomery of Al Dimeola of John Mclaughlin helemaal het einde, weer iemand anders gaat helemaal te gek op The Edge of Danny Gatton, de beste Country Picker die er bestaat, een ander gaat weer helemaal te gek op Eric Johnson die blijkbaar aan zijn sound kan horen of zijn batterij van zijn gitaar PreAMP, vol, halfvol of leeg is …. Dat laatste kan ik ook ;-)) Voor de een is het Steve Vai, voor de ander Greg Howe of Paul Gilbert of Zack Wilde, voor jou misschien Carlos Santana of Eddie Van Halen. Allemaal helemaal OK!!  Voor iedereen is er genoeg te genieten in gitaarland. Een paar algemene tips:

Speel je veel samen? Ga dan ook eens alleen de bühne op. Speel je veel alleen? Ga ook eens samen de bühne op. Het zal je een ander mens en gitarist maken.

Speel zowel akoestisch en elektrisch.

Speel zoveel mogelijk met andere musici, en het liefst… met andere musici die beter zijn dan jij.

LUISTER!!!!! zoveel mogelijk naar ALLES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wat muziek wordt genoemd.

Studietips Five Great Guitars

Omdat studeren en oefenen bijna altijd thuis, in je ééntje gebeurt, is het handig om je “thuisstudie situatie” zo goed mogelijk op een live setting te laten lijken. Hierdoor kun je het oefenen uitdagender maken en verval je niet in het eindeloos steeds hetzelfde loopje of slagje te herhalen. NB Al is Nile Rodgers van CHIC hier aardig op binnengelopen 😉))

 • Gebruik een LOOPER of opname device! Het mes snijdt nl. aan twee kanten. Je moet je eigen begeleiding opnemen en je kunt je solo’s oefenen op je eigen slaggitaarpartijen. Er zijn tegenwoordig ontelbare goede loopers in de vorm van en pedaal of Amp te vinden.
 • Gebruik ook meespeel grooves van bijv. You Tube of Band in a Box.
 • Wat ook erg inspirerend is als jij af en toe lid wordt van de Rolling Stones, The Foo Fighters of dat je meespeelt in de begeleidingsband van bijv. Sting of George Michael. Speel je eigen slag of solo partij bij jouw favoriete songs, grooves of tracks. Zeer inspirerend. Het is ook zeer bevorderlijk voor je timing en smaak als je later in een live situatie gaat spelen.
 • Neem jezelf op op je smartphone. Hierdoor kun je ongelooflijk veel info krijgen hoe je speelt, wat je speelt en of alles wat jij voelt ook een beetje past in jouw of iemand anders zijn muziek.
 • En ja een metronoom is nooit verkeerd om mee te oefenen. Zet de klik op de twee en de vierde tel of iedere andere denkbare variatie.
 • Last but not least. You Tube staat vol met volledig uitgeschreven solo’s uit het klassieke gitaarrepertoire. Neem af en toe ook eens de tijd om zo’n solo, of een gedeelte daarvan te studeren. Het zal je veel nieuwe info opleveren over de gitaar en de onbegrensde mogelijkheden ervan.

Meer tips!

 1. Oefen veel met een loop station of met levende mensen.
 2. Muziek bestaat uit melodie(solo), ritme(timing), harmonie(akkoorden) volume, en sound. Op welke manier gebruik jij zelf deze onderdelen?
 3. Als je solo speelt begin een lick dan met een inademing, en stop als je uitgeademd bent.
 4. Speel veel met drummers, de meesten weten behoorlijk wat over ritmes en grooves.
 5. Een meisje in de band geeft een andere energie, dan alleen maar kerels.
 6. De sound van je gitaar in je oefenruimte( je eigen kamer bijv.) heeft helemaal niks te maken met de sound die hij heeft als je op de bühne staat.
 7. Er zit altijd iemand op jouw schouder die alles wat je doet beoordeeld en veroordeeld. Laat hem dat beoordelen maar doen na afloop van de gig. Zeker niet tijdens de gig. Die iemand ben je n.l. zelf.
 8. Een gitaar is geen piano, of een trompet. Wat is een gitaar eigenlijk?
 9. Wat is muziek eigenlijk?
 10. Gitaarspelen is soms sprinten, maar meestal lijkt het, het meest op het lopen van een marathon. Dus neem de (alle) tijd als je gaat oefenen op een lick, een akkoord of een ritme.
 11. Sound Conscious Chord Scapes With Open Strings is iets waar ik veel mee werk. Jij ook?
 12. De muziek komt niet/nooit uit je vingers, maar uit je hart, of misschien nog beter gezegd uit je ziel.
 13. Niemand, maar dan ook niemand op deze hele wereld kan klinken zoals jij. Hoe klink jij eigenlijk?
 14. Kun je dezelfde favoriete lick in 1 keer over alle drie octaven spelen?
 15. Als je snel wilt spelen, oefen dan zo (tergend…) langzaam mogelijk.
 16. Stem je gitaar eens in E A D G C F en speel dan je favoriete lick(s) of akkoorden ;-)) nog een keer.
 17. Speel eens een week alleen maar op de G snaar (alle 5 anderen mogen natuurlijk ook).
 18. Zing eens een solo op een akkoorden schema of groove, neem deze solo op en speel hem dan na.
 19. Neem drie solo’s van jezelf op, en kies de leukste(de beste, de meest interessante) en schrijf hem op.
 20. Hoeveel liggingen van B mineur 9 ken je? En van E halfDIM, en van C13#9 en van E mineur #6/9 en van?????
 21. Speel je all time favoriete lick eens met 1 vinger.
 22. Als je een solo, speelt wacht dan eerst even voordat je begint, totdat je stil bent van binnen, en begin dan pas. Minder is meer.
 23. Een solo heeft een begin, een midden en een eind. Heeft die van jou dat ook?
 24. Alle muziek gaat over weten, !!! …. maar ook over niet weten ;-))
 25. Wees blij! Je hebt het allermooiste instrument ter wereld gekozen!! Tenminste… dat vind ik ;-))

Oefeningen voor de voet

Bij alle oefeningen die je doet is het een enorme meerwaarde om je voet te gebruiken!
Probeer tijdens de oefeningen je voet te gebruiken.

 • Voet op elke tel: 1-2-3-4 (ook bij 8ste nootjes)
 • Voet op tel 1 en 3
 • Voet op tel 2 en 4
 • Voet op tel 2 en 3
 • Voet op tel 1 en 4
 • Combinatie van deze voet-oefeningen: 1-2-3-4 / 1-3 / 2-4 / 2-3 / 1-4

Muzikale Parameters

 • Persoonlijkheid – creatief, flexibel, mentaliteit, uitstraling, emoties, ideeën, ambitie.
 • Muzikale omgeving – gevoel hebben voor muzikale omgeving; geschiedenis, aktualiteit, oefenruimte, podium, studio.
 • Muzikale parameters – schrift, techniek, ritmiek, harmonie, melodie, gehoorvorming, improvisatie en materiaal.

Apps & Programs

Jan & Digmon maken gebruik van de volgende APPS & PROGRAMMA'S:

Guitar Pro

Hiermee kun je zelf je muziek noteren, of iets toevoegen of weglaten aan onze oefeningen en etudes.
https://www.guitar-pro.com

Amazing Slow Downer

De tijd dat Digmon en ik complete Elpees hebben grijsgedraaid om één speciale solo of loopje te leren is echt voorbij. Je kunt met deze APP iedere gewenste lick of solo uitzoeken, in verschillende tempi en toonhoogtes. Je kan deze app koppelen aan je spotify-account.
Let op! De desktop-variant verschilt van de app op je telefoon of tablet. De desktop-variant kan je niet aan je spotify-account koppelen. Deze kan alleen mp3tjes op je computer bewerken.

Aanrader!
https://www.ronimusic.com

Ireal Pro

Bibliotheek met héél veel liedjes: Jazz standards, Popliedjes, Latin-stukken, Stevie Wonder, The Beatles, Blues, Pink Floyd, Brazil, Country...
Je kan ook zelf schema's maken en afspelen.
https://www.irealpro.com/

Neck Diagrams

Maak zelf je eigen toonladders en akkoord diagrammen.
https://www.neckdiagrams.com