Jouw Docenten

Stochelo Rosenberg

Stochelo GJWW

Stochelo Rosenberg wordt beschouwd als een van de beste gitaristen van Gypsy Jazz, met zijn onberispelijke techniek, grote elegantie en zeer persoonlijke vibrato, een combinatie van virtuositeit en emotie, en combineert het erfgoed van Django met moderne vormen van Jazz, Flamenco, Latin & Pop.

Stochelo Rosenberg (Helmond, 19 februari 1968) is een virtuoze jazzgitarist uit een muzikale Sinti-familie in het Noord-Brabantse Nuenen. Zijn grootste inspiratiebron is de gypsyjazz van de Belgische Sinti-gitarist Django Reinhardt (1910-1953). Samen met zijn neven Nous'che en Nonnie maakt Stochelo internationaal furore met The Rosenberg Trio. Het trio speelt op jazzfestivals als Festival International de Jazz de Montréal, North Sea Jazz, Django Reinhardt Festival in Samois en Jazz à Vienne en stond onder meer op de podia van Carnegie Hall in New York en de Rose Bowl in Los Angeles. Het trio ondersteunt Shirley Bassey, Randy Crawford en Luciano Pavarotti en treedt op met musici als Toots Thielemans, Jan Akkerman, Stéphane Grappelli, Jaap van Zweden, Louis van Dijk en de Beets Brothers.

Stochelo heeft zich ontwikkeld van een getalenteerde maar verlegen zigeunerjongen tot een artiest en componist van wereldformaat. Hij heeft een aantal mooie muziekstukken geschreven. In het begin speelde hij een Favino-gitaar, en later een oude Selmer-gitaar, nummer 504. De legendarische Django speelde hetzelfde model gitaar met het nummer 503 – best een goed gevoel voor Stochelo! Hij gebruikt D'Addario Silk en Steel snaren en Galli-snaren. Zijn gitaar, de Selmer 504, was van wijlen Ab de Molenaar, de beroemde bandleider van The Millers, een zeer populaire Nederlandse jazzband. In 1992 ontving hij een gouden gitaar van het tijdschrift Guitarist als beloning voor het zo populair maken van de akoestische gitaar.

Website:
https://www.sintimusic.nl/artists/stochelo-rosenberg/
https://www.jazzhelden.nl

Paulus Schäfer

Paulus GJWW

Paulus Schäfer is vandaag de dag een van de meest getalenteerde Gypsy Jazz-gitaristen van Nederland. Altijd op zoek naar een nieuwe moderne sound. Niet alleen om zijn eigen horizon te verbreden, maar ook voor een meer representatieve Gipsy Jazz sound voor de 21e eeuw.

Geboren (1978) in een Nederlandse Sinti (zigeuner)gemeenschap leerde hij op zeer jonge leeftijd gitaar spelen. Naast het luisteren naar mede-Sinti en platen van zijn idool Django Reinhardt, was het Wasso Grünholz – een legende binnen de Sinti-gemeenschap – van wie hij het meest leerde.

Na een korte periode, waarin Paulus kort de leadgitaar van Jimmy Rosenberg in de Gipsy Kids overnam, richtte hij de Paulus Schäfer Gipsy Band op en nam in 2002 zijn debuutalbum Into the Light op, gevolgd door vele concerten en talloze – headliners – uitnodigingen voor een groot aantal jazzfestivals. Als veelgevraagd muzikant is Paulus vaak op het podium te vinden met andere muzikanten zoals The Rosenberg Trio, Biréli Lagrène, Stochelo Rosenberg, Al Di Miola, Fapy Lafertin, Stephane Wrembel, Jimmy Rosenberg, Tim Kliphuis, Feigeli Prisor, Andreas Öberg , Olli Soikkeli, Gonzalo Bergara, Ritary Gaguenetti, Jan Kuiper, Jan Akkerman, Damir Kukuruzović etc. en is te vinden op vele albums.

In maart 2012 bracht hij Twelfth Year uit, met Tim Kliphuis, Nous'che en Stochelo Rosenberg. In hetzelfde jaar: Rock Django en het Scandinavische album met Hot Club d’Europe Kouvola Junction. In november nam hij met zijn trio en accordeonist Dominique Paats het cd-album Rocky op. Met de cd Brief aan van Gogh brengt Paulus Schäfer een hommage aan deze Nederlandse kunstenaar uit Brabant.

Paulus Schäfer heeft als representant van de Nederlandse School een specifieke, herkenbare en pakkende sound: een altijd swingende gipsy jazz.
Bovendien is hij voortdurend op zoek naar een vernieuwend en modern geluid.

Hij kreeg een award van het International Guitar Festival ‘The World of Guitar’ voor zijn ‘special contribution to contemporary development of Gypsy Jazz‘.

Website:
https://www.sintimusic.nl/artists/paulus-schafer/
http://www.paulusschafer.com/

 

Jan Kuiper

Jan GJWW

Jan Kuiper is een zeer actieve gitarist die zich in veel muziekstijlen thuis voelt. Hoewel hij de nadruk legt op jazz, geïnspireerd door John McLaughlin, komt hij oorspronkelijk uit de popmuziek. Ook speelt hij veel wereldmuziek en zelfs ingetogen klassiek getinte akoestische gitaarmuziek of Indiase muziek.

2010 tot nu. Jan Kuiper (Zevenhuizen, 5 februari 1957) schrijft alle composities voor het muzikale meditatiealbum Urban Yogi, met onder meer zangeres Jessica Bos, bassist Oeds Bouwsma en toetsenist Jasper Westerhof. Urban Yogi laat Oosterse en Afrikaanse invloeden en percussie horen van Moussé Pathé M'Baye (sabar, djembé, tama) en Sandip Bhattacharya (tabla). Het gitaartrio Three Of A Kind bestaat uit Kuiper, Stochelo Rosenberg en Zoumana Diarra uit Mali. Hun dubbelalbum Akasha (2009) is een mix van westerse en Afrikaanse muziek. Tijdens de optredens van het trio speelt Diarra ook een 44-snarige kora.

Vanaf 1999 toert hij elk jaar met Five Great Guitars zijn zeer succesvolle ensembleformat. Als Kuipers vrouw in 2014 overlijdt, gaat de muzikant in retraite in een zenklooster. Over zijn ervaringen, liefde en vergankelijkheid schrijft hij in het boek Bomen Van Kristal. Het is ook de titel van een compositie op Wu Wei, na Shoshin zijn tweede soloalbum. Wu Wei is een term uit het zenboeddhisme en betekent moeiteloos.

De gitarist treedt maandelijks solo op met de theatervoorstelling Yoga In Concert. In het voorjaar speelt hij met het Podium Trio, hun Boys Of Pearl programma in Amsterdam, Groningen en Tilburg, bassist Jamaaladeen Tacuma en drummer Cornell Rochester zijn de gastmuzikanten. Een spirituele plek vindt hij bij yogini Yvonne de Hoop in het Groningse Saaxumhuizen. Ze geven lessen en workshops in hun Yoga House. Ook toeren ze samen door het land met yogaconcerten, met Kuiper op gitaar en percussie en De Hoop op percussie, aangevuld met musici als zangeres Iris Kroes, pianist Loes van Ras, tablaspeler Sandip Bhattacharya & fluitist Jan Klug.

Website:
https://www.jazzhelden.nl/
https://www.yogainconcert.nl/
https://www.yoga-huis.nl/

Digmon Roovers

Dig GJWW

“De Kick voor mij is om de ander zo goed mogelijk te laten spelen. Mijn motto: gestage grooves. Boem, Tik. Minimaal. Dat is alles wat je nodig hebt. Ritme is alles. Eigenlijk ben ik een drummer op gitaar die baslijnen speelt”

Digmon werd geboren op 30 november 1968. Samen met Gerrit de Boer en Sebastiaan Kaptein richtte hij de formatie Jamesz op. Hier legt Digmon de basis voor het spelen van bas op gitaar. Na jarenlang in Jazzcafé de Spieghel in Groningen te hebben gespeeld, won Jamesz in 1999 de solistenprijs van de Dutch Jazz Competition. In 2000 winnen ze de Dutch Jazz Competition en brengen ze hun tweede album 'Fatuh' uit met als gastmuzikanten: Toon Roos en Izaline Calister. Ze spelen op het North Sea Jazz Festival en festivals in Tunesië, Duitsland en Costa Rica. In de groep Jamesz ontwikkelt Digmon zijn basspel op een staalsnarige gitaar.

Mede dankzij zijn basspel op gitaar wordt Digmon gevraagd om samen met Jan Kuiper, Harry Sacksioni, Eric Vaarzon Morel en Zou Diarra op de Five Great Guitars te spelen. Hij doet een theatertour met hen in de Nederlandse theaters.

In 2005 en 2006 speelt hij met Harry Sacksioni in het programma: City! Digmon wordt aangekondigd als "The funkiest bassist on the guitar". Digmon speelt in het nieuwe programma van de Five Great Guitars: “Groove Masters XL” met speciale gast; Larry Carlton. Deze tour leverde Digmon de bijnaam op: 'The Groovediesel of the North'. In datzelfde seizoen speelt hij ook met het Rosenberg Trio in het Concertgebouw in Amsterdam. In 2016 wordt Digmon een RGM Practitioner. Datzelfde jaar speelde hij op de "Welcome to the Club"-tour met Harry Sacksioni. De zeer succesvolle Reunion Tour van Five Great Guitars speelt hij samen met Jan Kuiper, Harry Sacksioni, Eric Vaarzon Morel en Zou Diarra. In datzelfde jaar wordt Digmon RGM Master-Practitioner en zet hij samen met RGM-Nederland RGM-in de klas op de kaart. 2022 is het jaar van de “Black Magic Woman Tour – A tribute to Santana”. Met Jan Kuiper, Stochelo Rosenberg, Paulus Schäfer en Marcel de Groot.

Naast het spelen in verschillende formaties werkt hij als gitaardocent bij het Kunstencentrum in Winschoten. Hij is medeoprichter van het Groningen Guitar College, heeft een bloeiende lespraktijk en is RGM Master Practitioner. Digmon geeft diverse cursussen en workshops, waaronder: Gitaar in de Klas, Muziek á la Guildhall, RGM in de Klas & Five Great Guitars-Guitar Gym.

Website:
https://digmonroovers.com/
https://gitaarindeklas.nl/
https://rgm-indeklas.nl/

Christiaan van Hemert

christiaan van hemert

Christiaan is one of the premier violinists in the current gypsy jazz scene and often performs as a guest of the Rosenberg Trio and alongside Stochelo Rosenberg in different groups.  He has played with countless high profile gypsy jazz artists among which are Mozes Rosenberg, Paulus Schafer, Joscho Stefan, Fapy Lafertin, Tchavolo Schmitt, Roby Lakatos, Remi Harris, Gary Potter and many others.

Besides his activities as a performer he is well known as an educator, teaching at the Rotterdam University of the Arts and in a host of educational videos online. He often hosts workshops worldwide both on violin and guitar and is an expert in the so called ‘Dutch Style’ of gypsy jazz. Together with Stochelo Rosenberg, he maintains and teaches at the online tuition site The Rosenberg Academy.

Website: https://christiaanvanhemert.com