Chill & Relax – Fun!

Info

DE ROERDOMP IN DE PAALHOUDING  (“Leven met een glimlach” – 2013)

Vanuit mijn ooghoek zag ik plotseling iemand de bühne oplopen, terwijl ik net was begonnen met mijn solo. We speelden met The Five Great Guitars in het Geert Teis Centrum in Stadskanaal en de special guest tijdens deze tournee was de grootste gitarist die Nederland ooit heeft voortgebracht, gitaarlegende Jan Akkerman. Terwijl ik mij verwonderd af vroeg wat Jan op de Bühne deed, ging hij rustig en doodgemoedereerd achter mij staan en vertelde het publiek: “Jan Kuiper geeft ook Yogales en hij staat iedere dag zeker een uur op zijn kop, daarom heeft hij ook zo weinig haar.”

Het koste me erg veel moeite om niet meteen in elkaar te zakken van het lachen, maar deze opmerking was nog niet alles waarmee Jan mij uit mijn evenwicht probeerde te brengen. Hij vervolgde zijn aankondiging met: “En nu gaat Yogi Jan de Roerdomp in de Paalhouding aan jullie laten zien.” En weg was Akkerman. Ik liet me niet kennen en ging ten overstaande van het juichende publiek zeer relaxed in Shirshasana (de hoofdstand) staan.

Hier vind je een selectie van cartoons, clips, shreds en jokes over de gitaar en de kunst en muziekwereld.
Humor is voor ons een essentieel onderdeel van het leven. Als je niet de lichtheid op kunt brengen om af en toe stevig om jezelf en het leven te kunnen lachen, dan word je krampachtig en star. Het leven wordt dof en je gitaarspel en je muziek worden saai en voorspelbaar. Er moet een mysterie blijven, er moet de spanning van het onverwachte aanwezig zijn. Of zoals pianist Chick Corea het ooit zo mooi verwoordde: “Jazz is about not knowing”.

 

Jan Akkerman

Een grote wens van ons was om een keer samen met Jan Akkerman op tournee te kunnen gaan. Dat gebeurde voor de eerste keer toen we met een aantal gitaristen een tournee langs de Nederlandse Antillen deden. Daarna hebben we een aantal duoconcerten in Nederland gedaan, maar het meest bijzonder was toch wel toen Jan als special guest (samen met harpgitariste Muriel Anderson) met The Five Great Guitars meespeelde.

Jan is een gitarist die zich in allerlei muziekstijlen kan bewegen en wat hem vooral zo speciaal maakt, is zijn fenomenale slaggitaartechniek met zijn duim, zijn nooit aflatende zoektocht naar nieuwe sounds, zijn prachtige composities en bluesy melodielijnen. Daarnaast speelt hij met een gemak en eenvoud op een manier waardoor er altijd ergens een te gekke lick tevoorschijn komt op een plaats waar je dat nou juist niet verwachtte. Jan is gedurende zijn hele leven avant-garde geweest. Hij speelde luitmuziek van Dowland op poppodia, mixte klassiek met rock en ontwikkelde allerlei soorten gitaren en versterkers: een echte gitaarvernieuwer.

De eerste keer dat we hem live zagen spelen, was met zijn band Focus in de Oosterpoort in Groningen. Zijn haar was zeer kort geknipt, een zogenaamde crew cut. Iets dat afweek van de in die tijd heersende mode (aangezien alle jongens hun haar juist zo lang mogelijk droegen) Akkerman droeg ook nog eens een hippe zwarte leren broek, hij zag er oogverblindend uit. Wat mij echter het meeste opviel was zijn zwarte Gibson Les Paul Custom, een gitaar met een prachtige warme sound, waar je daarnaast ook lekker scherp slaggitaar op kon spelen.

We hebben heel wat afgelachen met elkaar tijdens de Five Great Guitars tournee, waar Jan onze hoofdgast was. Zijn onnavolgbare humor maakte van ieder concert een feest. Vooral zijn grap over een hoofd wat meedoet met de Olympische spelen zwemmen, was hilarisch.

“Uiteindelijk gaan alle zwemmers van start en duiken in het water, maar het hoofd zakt meteen naar de bodem van het zwembad en wordt blauwer en blauwer. Iedereen is in paniek. Op het laatste nippertje weet men het hoofd naar boven te halen. “Wat is er gebeurd?” vraagt de wedstrijdleider. Zegt het hoofd: “Kon ik net de schoolslag met mijn oren doen, moet iedereen ineens verplicht een badmuts op…”

Jan was in staat om op ieder moment een grap te vertellen, volledig toegesneden op die specifieke situatie. Hij paste de grappen ook aan en wist bij ieder onderwerp wel een passende joke te vinden. Hij had een soort Zen-achtige directheid en snelheid die ik bij geen enkele andere muzikant ooit ben tegengekomen Daarnaast was Jan erg streng en volstrekt eerlijk voor zichzelf en zijn medemusici als het op het beoordelen van de gespeelde muziek aankwam. Een unieke combinatie van humor, timing, precisie, oprechtheid en ultieme muzikale vrijheid.

Zoals hij af en toe een hilarische grap wist te vertellen, waren tijdens onze tournee ook zijn solo’s onnavolgbaar met vreemde akkoorden en wendingen die je als luisteraar op het verkeerde been zetten. Met de grap “De olifant in de Ardennen” is Akkerman op zijn allerbest. Jan nam soms wel tien minuten de tijd om de zaal in alle rust deze mop te vertellen. Een verkorte weergave:

“Een man verdwaalt in Afrika in de jungle. Gelukkig komt hij een olifant tegen die hem op de rug neemt en hem langs allerlei gevaarlijke leeuwen, hyena’s, krokodillen en andere obstakels loodst. Hij bedankt de olifant geroerd en vliegt terug naar Nederland. Een paar jaar later gaat het echtpaar op vakantie naar de Ardennen en zien daar een circustent staan met een olifant ervoor. ‘Verdomd’, zegt de man, ‘als dat mijn redder uit Afrika niet is. Dat kan niet missen, ik herken hem uit duizenden.’ ‘Ga dan even naar hem toe’, zegt zijn vrouw, ‘dan kun je hem nog even bedanken.’ ‘Goed idee’, zegt de man en loopt naar de olifant toe. Als hij er vlak bij staat, springt de olifant boven op hem en trapt hem helemaal in de grond. Als de geschrokken dompteur en zijn helpers de man uiteindelijk hebben ontzet en de olifant in bedwang houden, komt zijn vrouw eraan gerend. ‘En?’ roept ze. Zegt de man: ‘Het was hem niet…’

 En als toetje nog een onvervalste Akkerman:

Komt een man bij de dokter, zegt die dokter:
'Zo, dat is een hele tijd geleden dat ik U voor het laatst gezien heb.’
‘Dat klopt’, zegt de man, ‘ik ben ook heel erg ziek geweest.’”

Clips

Stevie Wonder Carpool Karaoke

Red Hot Chili Peppers Carpool Karaoke

Tom Hanks - Clint Eastwood Impression

Gary Barlow – React tot his Doll

Kaki King- Dave Grohl Duet Live

Victor Borge & Opera Singer

Tommy Cooper – Karate Scetch

First Tapping Guitar Player

Matteo Mancuso Young Talent

John Mclaughlin & Shakti

Marina Abramović e Ulay

Performance kunstenaar Marina Abramovic heeft in 2010 drie maanden in het MOMA in New York de performance:

The Artist is Present gehouden. Ze zat elke dag 8 uur op een stoel en ontmoette in stilte haar gasten door ze alleen maar aan te kijken.

Een absoluut hoogtepunt was toen ze na 20 jaar haar grote liefde Ulay weerzag die niet aangekondigd, plaats neemt tegenover haar.

That Guitar Face Video part 1

Stevie Wonder Surprises Sir Tom Jones!

David Bowie imitates Mick Jagger!!

Jeff Daniels & Jim Carey about Clint Eastwood

Led Zeppelin Tribute

Maria Joao Pires – Studied Wrong Concerto

Victor Borge – Phonetic Punctuation

Kees Torn Nederlands – Engels

Pat Metheny – Warming Up

Django Reinhardt Live

Spinal Tap – About Jazz

Know Your Why - Michael Jr.

Dog Name Theory

That Guitar Face Video part 2

Shreds

Shredding betekent dat je een zeer snelle en virtuose solo speelt op een elektrische gitaar, vaak met veel distortion en meestal in heavy metal.
Een shred wordt ook wel gebruikt voor een type YouTube-video waarop een live-opname van een band is te zien waarover een andere opname gelegd is, zodat het lijkt dat de band verschrikkelijk slecht aan het spelen is.

Paco De Lucia

Santana 1

The Cure

Toto

Metallica

The Rolling Stones

Ed Sheeran

Santana 2

Eric Clapton

Aha

Michael Bolton and Kenny G

The Rolling Stones - Start Me Up

Jokes

Wat gebeurt er als je een blues achterstevoren speelt?

Dan leeft je hond weer, doet je auto het weer en komt je vrouw weer bij je terug.

Wat is polyfonie?

Twee gitaristen die dezelfde partij proberen te spelen.

What do you call a guitar player who only knows two chords?

A Music Critic

What’s God’s favorite guitar chord?

Gsus

Two jazz guitarists meet in a bar, and one says, “Yeah man, I bought your last album, it was awesome!” to which the other replies,

“Oh so that was you!”.

Why did the rock star put his guitar in the fridge?

Because he wanted to play cool music.

What is the first sign you’re hallucinating?

Two electric guitar players are playing in tune.

Why did they call the new guy the prison guitarist?

He was always behind a few bars and could never find the right keys.

What do you call a guitarist who breaks up with his girlfriend?

Homeless.

What do you call a beautiful woman on the arm of a guitarist?

A tattoo.

What is the definition of an optimist?

A guitar player with a business card.

What do you call someone who hangs around with musicians

A bass player.